Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Ένας διαφορετικός ποδοσφαιριστής

Ματιέ Φλαμινί: ο πιο πλούσιος ποδοσφαιριστής στον κόσμο υπέγραψε στην... ταπεινή Χετάφε

  Ομολογώ ότι εντυπωσιάσθηκα από το παρακάτω άρθρο που βρήκα στο αθλητικό site SDNA, πάντα με εντυπωσίαζαν οι διαφορετικοί άνθρωποι, το διαφορετικό είδος ανθρώπων του αθλητικού θεάματος, αυτοί οι ανήσυχοι που δεν μένουν σ’ αυτό που έχουν αλλά κοιτάζουν παρακάτω, παραπέρα είτε αυτό είναι ο τομέας της επιστήμης, είτε της τέχνης είτε, όπως στην περίπτωση του Ματιέ Φλαμινί, της επιχειρηματικότητας.
Και οι περιπτώσεις αυτές των διαφορετικών αθλητών που ψάχνονται μπορεί να είναι σχετικά σπάνιες και να μην ακολουθούν αστεία και κακόγουστα πρότυπα και στερεότυπα των αθλητών που είναι φορτωμένοι με αστεία και κακόγουστα τατουάζ, είναι αγράμματοι και ακαλλιέργητοι, τρώνε όλα τους τα λεφτά σε φτηνή διασκέδαση σε ένα περιβάλλον νεόπλουτου και απαίδευτου life style, έχουν όμως, αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις, ιδιαίτερο και διδακτικό ενδιαφέρον και για το λόγο αυτό σας το παρουσιάζω για ευνόητους λόγους.





Στη Μαρσέιγ και στην Άρσεναλ,στη Μίλαν και στην Κρίσταλ Πάλας, τώρα στη Χετάφε. Είναι ένας παίκτης δισεκατομμυριούχος, ο πιο πλούσιος στον κόσμο, αλλά οι τραπεζικοί λογαριασμοί του δεν έχουν γεμίσει μόνο εξαιτίας των συμβολαίων του. Αυτή είναι η ιδιαίτερη ιστορία του Ματιέ Φλαμινί.

Η ιταλική οικολογική εταιρεία χημικών Green Future Biochemicals ιδρύθηκε το 2008. Το εργοστάσιο της στην Καζέρτα της Ιταλίας, περίπου 45 χιλιόμετρα μακριά από τη Νάπολη, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λεβουλινικού οξέος, μιας σχετικά άγνωστης χημικής ουσίας που προέρχεται από τα φυτά και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή φιλικών προς το περιβάλλων καυσίμων, πλαστικών και συντηρητικών συστατικών για τρόφιμα. Η εταιρεία εκτιμά ότι αυτή η αγορά ενδέχεται να φτάσει να αξίζει περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν μπερδευτήκατε, δεν έχουμε αλλάξει θέμα. Ακόμα για τον Γάλλο μέσο μιλάμε, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία είναι δημιούργημα του Φλαμινί και του Ιταλού συνεταίρου του, Πασκουάλε Γκρανάτα. Το Green Future ως ονομασία δεν σημαίνει μόνο Πράσινο Μέλλον, αλλά παραπέμπει και στα αρχικά των επωνύμων των δύο συνεταίρων: G(Ranata) και F(lamini).




Κοινώς, ο 33χρονος ποδοσφαιριστής αντί να σκορπά τα χρήματά του από ΄δω κι από ΄κει αποφάσισε να τα επενδύσει σε κάτι πρωτοποριακό. Και όχι μόνο πέτυχε, αλλά είναι αυτή η επιχείρηση που τον έχει κάνει δισεκατομμυριούχο. Ακόμα καλύτερα θα είναι για τον Φλαμινί αν καταφέρει να σώσει τον πλανήτη!

Ο άσος της Χετάφε, μάλιστα, ετοιμάζεται να χτίσει στις ΗΠΑ ένα οικολογικό διυλιστήριο που θα κατασκευάζει πλαστικά και διαλύτες χωρίς τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα στο πλαίσιο της στρατηγικής μας, να συνεργαστούμε με μεγάλους παίκτες της αγοράς στον κλάδο της βιο-οικονομίας.«Η κλιματική αλλαγή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της εποχής μας και τώρα περισσότερο από ποτέ απαιτείται επείγουσα δράση. Ιδρύσαμε την GFBiochemicals με τη φιλοδοξία να βρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα προϊόντα με βάση το πετρέλαιο» λέει ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος έχει γίνει εξπέρ σε αυτόν τον τομέα μελετώντας εδώ και αρκετά χρόνια το αντικείμενο δείχνοντας από την αρχή εντυπωσιακή, για το επάγγελμά του, οξυδέρκεια.

Επί επτά χρόνια ήταν το μυστικό του. Δεν το είχε πει ούτε στους γονείς του, πολύ περισσότερο δεν είχε συζητήσει γι' αυτό με τους συμπαίκτες του και τους προπονητές. Ο ίδιος θυμάται πως αρκετές φορές έπρεπε να φύγει από τις προπονήσεις της Άρσεναλ φορώντας κοστούμι καθώς είχε μίτινγκ για την εταιρεία του. Οι συμπαίκτες του κρυφογελούσαν με την επίσημη αμφίεση, κάποιοι υποψιάζονταν… γυναικοδουλειά, άλλοι πίστευαν ότι ο Γάλλος τα έχει χαμένα και έχει μπερδέψει τις ημέρες των αγώνων.

Σχεδόν δέκα χρόνια μετά την ίδρυση της εταιρείας, η αξία της έχει αγγίξει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος αρκεί να σκεφτεί ότι η αξία της Ρεάλ Μαδρίτης είναι μόλις... 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δέκα φορές λιγότερη!

Η αποκάλυψη έγινε πριν από δύο χρόνια, καθώς είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφορες φήμες σχετικά με τις... μυστικές μπίζνες του Φλαμινί. Ο ίδιος παρουσίασε το πρότζκετ στο οποίο είναι ταγμένος, μιλώντας στην βρετανική εφημερίδα «SUN»...


«Θέλαμε από την αρχή το όνομα της εταιρείας να είναι Green Futures. Για επτά χρόνια δεν το έχω αναφέρει σε κανέναν. Όταν πήρα μεταγραφή στην Μίλαν το 2008 γνώρισα τον Πασκουάλε, γίναμε πολύ καλοί φίλοι και πάντα είχαμε κατά νου να κάνουμε κάτι μαζί.


Ήμουν πάντα κοντά στη φύση και με ανησυχούσαν περιβαλλοντικά θέματα, όπως η αλλαγή του κλίματος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο Πασκουάλε ήταν στο ίδιο μήκος κύματος. Προσπαθούσαμε να βρούμε λύσεις για να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση του προβλήματος. Ύστερα από λίγο καιρό βρήκαμε το λεβουλινικό οξύ.



Πρόκειται για ένα μόριο που προσδιορίζεται από το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ως ένα από τα 12 που έχουν την δυνατότητα να αντικαταστήσουν την βενζίνη σε όλες τις μορφές της. Ερευνητές μας είπαν ότι είναι το μέλλον και κάνοντας αυτήν την έρευνα φτάσαμε μπροστά σε μια σπουδαία ανακάλυψη και επιτυχία.

Είμαστε πρωτοπόροι. Ανοίγουμε μια νέα αγορά και ενδεχομένως να αξίζει 20 δισεκατομμύρια λίρες. Πολλοί προσπάθησαν και απέτυχαν να το παράξουν.

Προφανώς όταν ξεκινάς κάτι σαν κι αυτό βάζεις πολλά λεφτά. Υπάρχει άγχος και ρίσκο. Για μένα ήταν μια διέξοδος. Μια ποδοσφαιρική καριέρα είναι φτιαγμένη με τα σκαμπανεβάσματά της. Μου καθάρισε το μυαλό και με βοήθησε να σκεφτώ κάτι διαφορετικό. Ήταν επίσης και σαν μια δοκιμασία γνώσης.

Βάλαμε χρήματα και μετά από αρκετούς μήνες σκεφτήκαμε έναν τρόπο να το παρασκευάσουμε όπως οι βιομηχανίες, δηλαδή με μικρό κόστος, αλλά να αξίζει τα λεφτά του. Το ανακαλύψαμε.


Είμαστε η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που το παράγουμε βιομηχανικά. Το παράγουμε από ξύλα και καλαμπόκια. Έριξα πολλά λεφτά πάνω σε αυτό. Ήταν μεγάλο το ρίσκο, αλλά για να επιτύχεις πρέπει να ρισκάρεις. Ήταν μια δοκιμασία. Δεν σκεφτόμουν τα λεφτά, το να χάσω εκατομμύρια. Ήξερα ότι θα πετύχει.

Δεν το γνώριζε ούτε η οικογένειά μου. Οι γονείς μου το έμαθαν έναν χρόνο πριν. Στην αρχή ανησύχησαν, αλλά μετά καμάρωναν. Οι συμπαίκτες μου στην Μίλαν πρέπει να το κατάλαβαν στο τραπέζι που είχαμε αυτήν την εβδομάδα και αυτοί στην Άρσεναλ λογικά το μαθαίνουν διαβάζοντας την συνέντευξη αυτή. Δεν ξέρω αν ξέρει ο Βενγκέρ. Δεν του το έχω πει ποτέ.

Ήθελα να είμαι σε κάποιο καλό σημείο και να το πω όταν θα ήμουν έτοιμος. Φτάσαμε εδώ μετά από επτά χρόνια δουλειάς. Καταφέραμε κάτι που δεν έχει γίνει ξανά. Αυτός είναι και ο λόγος που είμαι τόσο υπερήφανος».

-Ο Ματιέ Φλαμινί αποκτήθηκε από τη Χετάφε κατά τη φετινή μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Μετά από εννέα μήνες αγωνιστικής απραξίας, από την ημέρα που άφησε την Κρίσταλ Πάλας, είναι στην αποστολή της νέας ομάδας του για το σημερινό παιχνίδι με τη Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης