Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Ο Πικάσο για την ειρήνη και την ελευθερία





Ο μεγάλος Ισπανός (1881-1973) ζωγράφος, γλύπτης, και χαράκτης ως πολιτικά και κοινωνικά ενεργός καλλιτέχνης συμμετείχε στο κίνημα για την ειρήνη κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, μετά το 1947.

Το πιο αναγνωρίσιμο έργο του Πικάσο και το πιο διάσημο πολιτικό μανιφέστο του 20ου αιώνα είναι η Γκουέρνικα ή Γκερνίκα. Φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1ης Μαΐου και 4ης Ιουνίου του 1937 για το ισπανικό περίπτερο της Διεθνούς Έκθεσης στο Παρίσι και έγινε σύμβολο της μάχης κατά του φασισμού. Φυλάσσεται στη Μαδρίτη, στο Κέντρο Τέχνης Βασίλισσα Σοφία.





Ένας πολύ σύντομος σχολιασμός των συμβολισμών του έργου: Ο ταύρος αναπαριστά τη βαναυσότητα, το άλογο τον λαό, η δάδα και η αναμμένη λάμπα την εμφάνιση της Αλήθειας στον τόπο της φρίκης. Ο πίνακας αποκαλύπτει στα μάτια του κόσμου τα ψέματα του φασισμού και η ζωγραφική αλληγορία μετατρέπεται σε ένα δημόσιο "κατηγορώ" κατά της βαναυσότητας της φασιστικής συμμαχίας.



Τον Οκτώβριο του 1944 ο Πικάσο συνδέθηκε με το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και παρέμεινε μέλος του μέχρι τον θάνατό του το 1973. Αυτή την περίοδο στο έργο του συχνά ασχολείται με θέματα για τον πόλεμο και την ειρήνη.


Ο πόλεμος (1952, Εθνικό Μουσείο Πικάσο, Βαλλωρίς)
Η ειρήνη (1952, Εθνικό Μουσείο Πικάσο, Βαλλωρίς)



Η σφαγή στην Κορέα (1951, Μουσείο Πικάσο, Παρίσι)

Το περιστέρι της ειρήνης του Πικάσο έγινε διεθνές έμβλημα του Κινήματος για την Ειρήνη και σύμβολο ελπίδας κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Ο καλλιτέχνης σχεδίασε αφίσες για τα συνέδρια για την ειρήνη στο Βρότσλαβ (Πολωνία), στο Σέφιλντ (Αγγλία), στη Ρώμη (Ιταλία), στη Βιέννη (Αυστρία) και στη Στοκχόλμη (Σουηδία).

























Ο Πικάσο υπήρξε ένας ακούραστος αγωνιστής για την ειρήνη και την ισότητα και εκπρόσωπος του Κινήματος για την Ειρήνη. Ταξίδεψε και μίλησε σε συνέδρια για την ειρήνη στην Αγγλία, στην Πολωνία και στην Ιταλία.


Στο συνέδριο για την ειρήνη στο Βρότσλαβ τον Αύγουστο του 1948
Στο συνέδριο για την ειρήνη στη Ρώμη τον Οκτώβριο

Ο Πικάσο αγωνίστηκε κατά του ρατσισμού, της ανισότητας και της καταπίεσης.





Το πρόσωπο της ειρήνης, 1951





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης