Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Εξερευνώντας τον Βόρειο και τον Νότιο Πόλο: Ρόαλντ Αμούνδσεν




Ο Ρόαλντ Αμούνδσεν (1872-1928) ήταν Νορβηγός εξερευνητής των δύο πόλων της γης. Εμπνευσμένος από το εγχείρημα του Φρίντγιοφ Νάνσεν να διασχίσει τη Γροιλανδία το 1888 αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στις εξερευνήσεις.



Το 1903 ηγήθηκε της πρώτης αποστολής που διέσχισε το Βορειοδυτικό Πέρασμα μεταξύ του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού μαζί με άλλους έξι στο πλοίο Gjoa. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού ο Αμούνδσεν μελέτησε τον τοπικό πληθυσμό των Νετσίλικ για να μάθει αρκτικές ικανότητες επιβίωσης και σύντομα υιοθέτησε την ενδυμασία τους. Από αυτούς έμαθε να χρησιμοποιεί σκυλιά έλξης ελκήθρων.

Το Gjoa πριν από την αναχώρηση, 1903


Νετσίλικ ινουίτ με κοντάρια για ψάρεμα σολωμού


Στο εσωτερικό ενός ιγκλού


Χριστούγεννα 1903. Ο Αμούνδσεν δεύτερος από αριστερά


Κατάλληλος εξοπλισμός


Το μαχαίρι του Αμούνδσεν

Το 1910 όταν ο Αμούνδσεν έμαθε πως ο Φρέντερικ Κουκ και έπειτα ο Ρόμπερτ Πίρι έφτασαν στον Βόρειο Πόλο, άλλαξε τα σχέδιά του και χρησιμοποιώντας το πλοίο Fram κατευθύνθηκε προς την Ανταρκτική. Στις 14 Ιανουαρίου 1911 έφτασε κοντά στον Πόλο και δημιούργησε τη βάση του, που ονόμασε Framheim (= Σπίτι του Fram). Στις 14 Δεκεμβρίου 1911 έφτασε στον Νότιο Πόλο. Το ταξίδι είχε διάρκεια 99 ημέρες και διανύθηκε απόσταση περίπου 1860 μιλίων.



Το Fram νότια του Όσλο


Το Fram σήμερα στο ομώνυμο μουσείο στο Όσλο


Στο κατάστρωμα του Fram


To Framheim


Τα έλκηθρα έτοιμα για αναχώρηση


Μετεωρολογικός σταθμός

Στις 18 Ιουνίου 1928 ενώ ο Αμούνδσεν πετούσε σε μια αποστολή διάσωσης, το αεροπλάνο συνετρίβη στη θάλασσα Μπάρεντς. Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο Ρόαλντ Αμούνδσεν


Έξω από το Fram Museum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης