Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Tα βομβόπληκτα στην Τούμπα.

Είναι ακριβώς δίπλα μας, όσοι μπαίνουν στο σχολείο μας απο την κάτω είσοδο τα συναντούν καθημερινά. Ως κτίρια, αρχιτεκτονικά, δεν είναι τίποτε το ιδιαίτερο, μάλιστα, δείχνουν παλιά και ταλαιπωρημένα, αισθάνεσαι ότι εκεί μέσα κατοικούν φτωχοί ένοικοι. Πάντα είχα αυτή την εντύπωση και μια μόνιμη απορία, πως κτίστηκαν εκεί και γιατί είναι μόνο δυο. Υπέθετα κι εγώ ότι ήταν εργατικές κατοικίες αλλά μου φαινόταν περίεργο που ήταν μονάχα δυο κτίρια, γιατί, συνήθως οι εργατικές κατοικίες είναι μεγάλα οικιστικά συγκροτήματα.
Και να που με το άρθρο του πολύ καλού  ηλεκτρονικού περιοδικού της πόλης μας, της Παράλλαξης, μου λύθηκε η απορία.

Από parallaxi

Βρίσκονται στην οδό Π. Καρολίδου στην Κάτω Τούμπα. Σε μια περιοχή που είναι γνωστή ως 151. Αρχικά ήταν 4 ή 5 μεγάλα σε μήκος τριώροφα κτήρια που μοιάζουν με εργατικές κατοικίες.
Ονομάσθηκαν βομβόπληκτα γιατί κτίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 50 για να στεγάσουν αυτούς που έχασαν τα σπίτια τους λόγω βομβαρδισμών στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής.


Σήμερα επιζούν μόνο 2 κτήρια που κατοικούνται αλλά χρειάζονται συντήρηση…
Στα πρώτα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου η Θεσσαλονίκη δέχθηκε αρκετές επιθέσεις από Ιταλικά βομβαρδιστικά που προκάλεσαν καταστροφές σε διάφορα σημεία της πόλης, τις οποίες αντιμετώπισαν με αναχαιτίσεις οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανάμεσά στα κτιριακά θύματα ήταν η εκκλησία της Αγίας Σοφίας και το μέγαρο της Φιλοπτώχου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Ευάγγελος Χεκίμογλου (“Θεσσαλονίκη”, Επιστημονική Επετηρίδα Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, τ. 5, 1999), σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς 232 άτομα, τραυματίστηκαν 871, ενώ 864 οικογένειες επλήγησαν σοβαρά ιδίως στις περιφερειακές συνοικίες της πόλης

Η Θεσσαλονίκη με την έναρξη του πολέμου, αποτέλεσε βομβαρδιστικό στόχο των Ιταλών καθώς ήταν ένα αστικό, βιομηχανικό κέντρο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη και κατείχε κεντρική θέση στις θαλάσσιες και οδικές αρτηρίες της χώρας. «Δευτέρα κηρύχτηκε ο πόλεμος και Παρασκευή έγινε ο πρώτος Βομβαρδισμός». Να σημειώσουμε ότι στη Θεσσαλονίκη ανήκε το 1/3 περίπου των νεκρών και το ½ των τραυματιών από τους Βομβαρδισμούς , που έπληξαν συνολικά όλη τη χώρα, κατά το χειμώνα του 1940 – 1941.



Οι οικοδομές αυτές αποτέλεσαν μια από τις πιο χαρακτηριστικές γειτονιές της Τούμπας, με ταυτότητα, ενότητα κοινωνική και έντονο το στοιχείο της αλληλεγγύης για πολλές δεκαετίες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης