Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Η άνοδος και η πτώση των μεγάλων ομάδων

Καταρχάς γεια σας και παλι.

Είχα πολύ καιρό να γράψω στην εφημερίδα για δικούς μου λόγους, αλλά αποφάσισα να επιστρέψω ύστερα από επίμονη προτροπή του κόσμου (λέμε τώρα)

Σε αυτό το άρθρο θα σας παρουσιάσω ελληνικές και ξένες ομάδες που ήρθαν αντιμέτωπες με τον εφιάλτη του υποβιβασμού, και αυτές που τον βλέπουν να έρχεται...


Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε εμείς που ασχολούμαστε με το Ελληνικό πρωτάθλημα ότι τα δεδομένα αλλάζουν, τόσο όσον αφορά τη διαιτησία όσο και την συμπεριφορά των ομάδων. Πλέον όλοι έχουν δικαίωμα  σε τίτλους.

Γι'αυτό και προς το παρόν θα σας πω για το θέμα του υποβιβασμού και όχι του τίτλου. Επίσης, θα σας γράψω για τους υποβιβασμους ομάδων που συγκλόνισαν την Ελλάδα και άλλαξαν τη ιστορία της Σουπερλίγκ.

Τρεις μεγάλες ομάδες στο χείλος του γκρεμού

Η υπόθεση του Ηρακλή
Στον Ηρακλή η κατάσταση ήταν γνωστή από το χειμώνα. Ο κ.Παπαθανασακης έρχονταν όλο και πιο σπάνια στην Θεσσαλονίκη, τα μέλη της διοίκησης παραιτούνταν και οι παίκτες ήταν μήνες απλήρωτοι. Οι ελάχιστοι οπαδοί που πήγαιναν στο γήπεδο μπορεί να είδαν την ομάδα να σώζεται, αλλά ο Λεβαδειακός είχε...άλλη άποψη.
Οι πράσινοι κατέθεσαν ένσταση όσον αφορά την οργάνωση και τα οικονομικά του Ηρακλή.
Εκει τελείωσαν όλα. Αρχικά στη Β Εθνική,μαζί με την Βέροια, μετα τον Σεπτέμβριο στη Γ,  όταν και έφυγε ο Παπαθανασακης και η ομάδα διαλύθηκε οριστικά.
Η Π.Α.Ε. Ηρακλής ξαναχτίστηκε από τον Γ.Σ. και τώρα βρίσκεται  στην τρίτη κατηγορία. Είναι η τρίτη φορά που οι μπλε υποβιβάζονται μετά τις σεζόν 2010/11(16ος μετα από αφαίρεση 7 βαθμών) και 1979/80 (λόγο της υπόθεσης Πελλιου)


#savepao

Ο Παναθηναϊκός των 20 πρωταθλημάτων βρίσκεται σε αδιέξοδο, μετά την φυγή του Αλαφούζου και την προσωρινή ανάληψη της ομάδας απο τον Βασίλη Κωνσταντίνου. Ο πρόεδρος της (πλούσιας πλέον) ομάδας μπάσκετ Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν ενδιαφέρθηκε να αγοράσει την ομάδα ποδοσφαίρου, και πλέον ο ΠΑΟ έχει λίγα περιθώρια. Οι παλιοί απλήρωτοι παίκτες καταθέτουν μυνήσεις, και τα έσοδα είναι πολύ λίγα. Κατά την γνώμη μου, ένας υποβιβασμός (όχι απαραίτητα αγωνιστικός) θα σώσει την ομάδα από τα χρέη, και ταυτόχρονα θα δώσει χρόνο στους πράσινους να χτίσουν ομάδα από την αρχή- όπως η ΑΕΚ- και να επιστρέψουν ηρωικά (κατάκτηση κυπέλλου;)





Ποτέ θα ανέβει ο Άρης;

Σχετική εικόναΚαλή ερώτηση,είναι η απάντηση. Η Β Εθνική ξεκινάει τέλη Οκτωβρίου και οι κίτρινοι μοιάζουν αποφασισμένοι. Αν υποθέσουμε ότι ο ΟΦΗ θα ανέβει σίγουρα (τέτοια ομάδα δεν χάνεται), τότε ο Άρης έχει 60-40 πιθανότητες ανόδου με τα Τρίκαλα, με βάση τα περσινά αποτελέσματα (γνώμη μου πάντα). Αυτό που θέλουν όμως οι οπαδοί του Άρη πρώτα είναι η πώληση της ομάδας στον κ.Tom Papadopoulos, πρόεδρο των Philadelphia Union, με τον οποιο ο Καρυπίδης είχε σηζητησεις πάνω στο θέμα. Λέτε να γίνει ο επόμενος Σαββίδης; Κάτσε να γίνει πρώτα το φιλικό με την Μπόκα...



Ποιοι θα πέσουν φέτος (;)

Ο τίτλος πάνω θα έχει ερωτηματικό σε παρένθεση διότι δεν είμαι 100% σίγουρος. Αν κοιτάξουμε την βαθμολογία, τότε λεμε με σιγουριά "Απόλλων και Λάρισα" αλλά ο κ.Κουγιας μάλλον θα έχει άλλη άποψη (ξέρετε εσείς). Οπότε, θα δώσω το δεύτερο μετάλλιο υποβιβασμού στην Κέρκυρα ή τον Πλατανιά (έχουν πολλά γκολ παθητικό) και ίσως τον Αστέρα, αν και υπάρχει βελτίωση.  
ΑΛΛΑ είμαστε ακόμα στην 7η αγωνιστική οπότε είναι κάπως  νωρίς...




Ιστορικές ομάδες στο ναδίρ



Όταν ο Πανιώνιος και η ΑΕΛ έπεσαν (μαζί)

Αποτέλεσμα εικόνας για αελ 1995Κάποιοι δεν το θυμούνται, αλλά όντως ο Πανιώνιος και η Λάρισα έπεσαν κάποτε στην Β Εθνική. Λογικό εν μέρει (εδώ είναι Ελλάδα) αλλά και κρίμα για δύο ομάδες με πολύ μεγάλη ιστορία.
Ο Πανιώνιος έπεσε τη σεζόν 1991/92 με
μόνο 29 βαθμούς, και την σεζόν 1995/96 με 29 βαθμούς παλι, μαζί με την ΑΕΛ (30), που είχε κερδίσει όλα τα ντέρμπι (ειρωνικά).  

Η Λαρισαίοι έπεσαν και τη σεζον 2010/11 μαζί με τον Ηρακλή (πώς τα φέρνει η ζωή) σε μια σεζόν που ειχαν 50 γκολ παθητικό και 25 βαθμούς.






ΟΦΗ... άνω-κάτω


Η ιστορικότερη ομάδα της Κρήτης, με τα δύο κύπελλα Ελλάδας, υποβιβάστηκε το 1971 με 55 βαθμούς στην 17η θέση αν και το πάλεψε πολύ με ισοπαλιες κόντρα σε όλες τις μεγάλες δυνάμεις, την σεζόν 2008/09 με μονο 24 βαθμούς στην 14η θέση και τη σεζόν 2014/15 όταν αποχώρησε οικοιοθελως μετά από σοβαρές οικονομικές ζημιές και αφαίρεση 10 βαθμων...

Tουλάχιστον υποβιβάστηκε μαζί του και ο μισητός αντίπαλος, Εργοτέλης (είναι μια παρηγοριά και αυτό).






Τι να πουν και αυτοί;

Απόλλων Καλαμαριάς και Ατρόμητος υποβιβαστηκαν αρκετές φορές, με αποτέλεσμα ναι μεν να είναι πολύ καλές σε μερικές σεζόν, αλλά να μην κατακτούν τις διακρισεις που τους αρμόζουν.
Οι Πόντιοι υποβιβαστηκαν το 1965 (53 βαθμοί) και το 2008, με εμπλοκή στην υποθεση Βάλνερ, ο οποίος αγωνίστηκε παράνομα στο παιχνίδι του Απόλλωνα με τον Ολυμπιακό, η ομάδα τιμωρήθηκε και έτσι χάθηκε η σωτηρία. Ο Ατρόμητος των 2 τελικών κυπέλλου, των αμέτρητων νικών σε ντέρμπι υποβιβάστηκε το 1973,το 1977,το 1981 και το 2008 (μαζί με τον Απόλλων). Σε αυτή την κατηγορία βρίσκεται και ο Απόλλων Σμύρνης, που έπεσε το 1969 μετά από κλήρωση (όλοι έχουμε κακές μέρες), το 1987, 1999 και 2015. Παρ'ολα αυτά έχει 38 παρουσίες στη Σουπερλίγκ(!).  
Η Παναχαική υποβιβαστηκε το 1969 μετα απο μηδενισμό, το 1981, το 1983,το 1986, το 1988 πάλι για
μηδενισμό,το 1998,το 1994 και το 2003, παραταυτα εχει 27 παρουσίες στην Α Εθνική. 



Στα ξένα


Στο ευρωπαικό ποδοσφαιρο φυσικά εχουμε υποβιβασμούς μεγάλων ομάδων. Π.χ. το σκάνδαλο Calciopolis υποβίβασε την Γιουβέντους το 2006 στην Serie B, τα οικονομικά προβλήματα υποβίβασαν τη Μαντσεστερ Γιουναιτεντ στη Football League το 1922 και το 1931 (ΠΑΟ ακούς;),το σκάνδαλο στημένων Totonero έριξε την Μίλαν το 1980, η Ατλέτικο τερμάτισε 19η και υποβιβάστηκε απο τη La Liga το 2000, το 1983 η Σαλκε υποβιβαστηκε μετα απο μπαραζ, το 2012 η Ρέιντζερς των 53 πρωταθλημάτων Σκωτίας έπεσε στην 3η κατηγορία και το 2011 η περσινή πρωταθλήτρια Γαλλίας Μονακό τερμάτισε 18η στη Ligue 1 και υποβιβάστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης