Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η Θεσσαλονίκη παλιά.

Η ιστορία της πόλης μας είναι μακραίωνη.
Υπήρξε η συμβασιλεύσα στο Βυζάντιο, το εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο επι Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μια πραγματική κοσμοπολίτισσα, κέντρο διακίνησης και ανταλλαγής εμπορίου, οικονομίας, πολιτισμού, λαών με την απελευθέρωση της πόλης μας. Και αυτό φαίνεται απο την οικιστική αλλαγή που έγινε στο διάβα των χρόνων. Παρακάτω παραθέτω μερικές φωτογραφίες απο την Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα και αρχές του 20ου. Τα παραθαλάσσια τείχη (1η φωτογραφία, η μορφή του λευκού Πύργου στις αρχές του 20ου αιώνα (2η φωτογραφία), η λεωφόρος Εθνικής Αμύνης (3η φωτογραφία) η σημερινή Βασιλίσσης Όλγας (4η φωτογραφία), απο τη συνοικία των εξοχών με τα πλούσια αρχοντικά των εύπορων κατοίκων της πόλης. Για κάθε φωτογραφία μπορούν να γίνουν ενδιαφέρουσες συζητήσεις έτσι ώστε, μεσα απο κουβέντα να αναδειχθεί η ιστορία της πόλης. Γιατί η ιστορία μας είναι η αρχή και η αφετηρία της ζωής μας, πάνω στην ιστορία τους, τις ρίζες τους, τις μνήμες τους στηρίζονται οι άνθρωποι για να πορευτούν στο μέλλον.
Περιμένω σχόλια και τοποθετήσεις
Μια πραγματικά σπάνια φωτογραφία που κυκλοφόρησε μόλις τώρα στο διαδίκτυο στα για τη Θεσσαλονίκη μέσα του 19ου αιώνα. Τα τείχη γκρεμίστηκαν το 1867 για να αποκτήσει η πόλη πρόσβαση στην θάλασσα και να εξαλειφθούν λοιμώδεις αρρώστιες
Λίγες μόνο ημέρες μετά τη δημοσίευση φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης με ανέπαφα τα παραθαλάσσια τείχη, έρχεται στο φως και δεύτερη φωτογραφία που απεικονίζει μάλιστα τον Λευκό Πύργο στο βάθος.
Η πρώτη φωτογραφία που προκάλεσε αίσθηση θα φιλοξενηθεί σε έκθεση που διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, ενώ τόσο η ίδια η πρώτη φωτογραφία, όσο και η δεύτερη θα ερευνηθεί ακόμη πιο αναλυτικά ώστε να διαλευκανθεί πέραν πάσης υποψίας αν πρόκειται όντως για τη Θεσσαλονίκη.Η ανάρτηση έγινε στην ομάδα του Facebook «Παλιές Φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης» από τον χρήστη Minas Drestiliaris. Πηγή απο εδώ
Φωτογραφία του Konstandinos Tsimaras.
Θεσσαλονίκη - Το διασημότερο συντριβάνι της πόλης στη συμβολή Εγνατίας και Εθνικής Αμύνης, φωτογραφημένο εκτιμώ τη δεκαετία του '30 και πάντως πριν το 1936, που ο Δήμος το αφαίρεσε για διευκόλυνση της κυκλοφορίας την εποχή που έγινε η διάνοιξη της Εγνατίας, Μεταφέρθηκε σε πρώτη φάση στο παλιό γήπεδο της ΧΑΝΘ και αργότερα στο εργοτάξιο του Δήμου στην Τούμπα, όπου και παρέμεινε μισοκατεστραμένο μέχρι το 1977, που αποκαταστάθηκε και συμπληρώθηκε με ακριβή αντίγραφα των τμημάτων, που είχαν αφαιρεθεί ή καταστραφεί και τοποθετήθηκε περίπου στην αρχική του θέση, στην πλατεία Συντριβανίου. 
Κατασκευασμένο το 1889-1890 ήταν δώρο του Σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ στην πόλη, σηματοδοτώντας το τέλος της νέας τότε λεωφόρου Hamidye (μετέπειτα Εθνικής Αμύνης), με τα μέγαρα και τις επαύλεις, λεγόμενα "βασιλικά" γιατί σχεδόν όλα ήταν ιδιοκτησίας του σουλτάνου.
Ευθεία πίσω από το Συντριβάνι, η δενδροφυτευμένη τότε Εθνικής Αμύνης. Στο βάθος διακρίνεται η θάλασσα και ο Λευκός Πύργος.
Από carte postale των εκδόσεων "Δέλτα" (αναδημοσίευση από σελίδα του facebook

Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης - Old Photos of Thessaloniki)


Ο Λευκός Πύργος με τα τείχη που τον περιτριγυρίζουν πριν γκεμιστούν απο τους Οθωμανούς στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η σημερινή Εθνικής Αμύνης απο τη μεριά του Λευκού Πύργου και στο βάθος το συντριβάνι...
Η Λεωφόρος των Εξοχών, η σημερινή Βασιλίσσης Όλγας με τα αρχοντικά της και τη γραμμή του τραμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης