Σάββατο 8 Απριλίου 2017

Τα κορυφαία μουσεία στην Ευρώπη


Η εφημερίδα μας σας παρουσιάζει κάποια από τα καλύτερα μουσεία της Ευρώπης. Πόσα τελικά έχετε επισκεφτεί από αυτά και πόσα θα θέλατε να επισκεφτείτε;



Λούβρο (Παρίσι, Γαλλία)



Mona Lisa, by Leonardo da Vinci, from C2RMF retouched.jpg

Το μουσείο του Λούβρου είναι ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης. Το συγκεκριμένο μουσείο έχει πάνω από 35.000 έργα τέχνης και βρίσκεται στο κέντρο του Παρισιού κοντά στο ποταμό Σηκουάνα. Ο χώρος αυτός πριν γίνει μουσείο ήταν ένα ανάκτορο των βασιλέων της Γαλλίας. Το Λούβρο λειτούργησε σαν μουσείο, για πρώτη φορά το 1793 (μετά τη Γαλλική Επανάσταση). Τα εκθέματα του μουσείου είναι κατανεμημένα σε συγκεκριμένες αίθουσες-τμήματα όπως για παράδειγμα το τμήμα Αιγυπτιακής Τέχνης, το τμήμα γλυπτικής, το τμήμα Ισλαμικής τέχνης κ.α. Σε αυτές τις αίθουσες φυλάγονται κάποια από τα σπουδαιότερα εκθέματα του κόσμου όπως η Αφροδίτη της Μήλου, η νίκη της Σαμοθράκης κ.α. Το έργο τέχνης όμως που θεωρώ ότι είναι το πιο σπουδαίο είναι η Μόνα Λίζα ή Τζοκόντα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η Μόνα Λίζα είναι μια ελαιογραφία σε λεύκη που δημιουργήθηκε τη περίοδο 1503-1519. Ο πίνακας έχει διαστάσεις 77 εκ. Χ  53 εκ. και απεικονίζει μια καθιστή γυναίκα με ένα αινιγματικό βλέμμα. Η φήμη του πίνακα αυξήθηκε το 1911 όταν κλάπηκε από τον Βιντσέντσο Περούτζια ο οποίος συνελήφθη μετά από δυο χρόνια.


Βρετανικό Μουσείο(Λονδίνο, Αγγλία)




Αποτέλεσμα εικόνας για βρετανικο μουσειο λονδινου


Το Βρετανικό μουσείο ιδρύθηκε το 1753 και αποτελεί ένα μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και του πολιτισμού. Η συλλογή του μουσείου είναι από τις πιο περιεκτικές καθώς διαθέτει οκτώ εκατομμύρια εκθέματα. Στο Βρετανικό Μουσείο φυλάγονται εκθέματα από όλες τις ηπείρους για αυτό αν κάποιος το έχει επισκεφτεί θα έχει παρατηρήσει σίγουρα και τις μούμιες που υπάρχουν. Ένα άλλο αξιόλογο έκθεμα που μπορεί κανείς να θαυμάσει σε αυτό το μουσείο είναι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Αυτό το έκθεμα είναι στην ουσία μια συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Λόρδος Έλγιν αφαίρεσε αυτό το έργο και το μετέφερε από την Ακρόπολη στη Βρετανία (1806 μ.Χ.). Κάποια άλλα αξιόλογα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου είναι, η Χάλκινη Γάτα, ο Πάπυρος του Άνι, οι πήλινοι ταύροι του Ελ Αμρά και ο χάλκινος Ταύρος.


Πράδο (Μαδρίτη,Ισπανία)


Αποτέλεσμα εικόνας για πραδο
Las Meninas, by Diego Velázquez, from Prado in Google Earth.jpgΤο Πράδο είναι ένα μουσείο τέχνης που βρίσκεται στην Μαδρίτη και ιδρύθηκε το 1818 από τον Κάρολο Γ΄. Το όνομα του μουσείου στα ισπανικά σημαίνει λιβάδι και χαρακτηρίζει ολόκληρη την περιοχή του μουσείου. Στο μουσείο υπάρχουν περισσότερα από 5.000 σχέδια, 1.000 νομίσματα και μετάλλια και 2.000 διακοσμητικά αντικείμενα τα περισσότερα χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. Όπως μπορείτε να δείτε στην διπλανή φωτογραφία μπροστά από το κτήριο υπάρχει ένα άγαλμα το οποίο κατασκευάστηκε από τον Ντιέγκο Βελάσκεθ. Στο Πράδο υπάρχουν επίσης πολλά αξιοθαύμαστα έργα όπως ο Ιππότης με το χέρι στο στήθος του Ελ Γκρέκο, Οι τρεις ηλικίες της γυναίκας, ο Τυφλός Μουσικός κ.α. Το κορυφαίο όμως έκθεμα του ισπανικού μουσείου είναι το Λας Μενίνας του Ντιέγκο Βελάσκεθ το οποίο 1656. Ο πίνακας αυτός απεικονίζει  μια καθημερινή σκηνή της βασιλικής αυλής. Στο κέντρο του πίνακα υπάρχει η μικρή Βασίλισσα-Μαργαρίτα Τερέζα η οποία είναι περικυκλωμένη από δυο δεσποινίδες, ένα σωματοφύλακα, ένα σκυλί, δυο νάνους και δυο συνοδούς.Ο πίνακας αυτός με διαστάσεις 318εκ. Χ 276εκ. αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πίνακες ζωγραφικής της Δυτικής τέχνης.











Ερμιτάζ (Αγία Πετρούπολη, Ρωσία)



Το Ερμιτάζ είναι το μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου και βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη δίπλα στο ποταμό Νέβα. Ο αριθμός των εκθεμάτων του Ερμιτάζ ξεπερνάει τα 3.000.000. Στο μουσείο υπάρχουν έργα τέχνης από την Ρώμη, την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο καθώς και πίνακες διάφορων γνωστών ζωγράφων(π.χ. Πάμπλο Πικάσσο, Λεονάρντο ντα Βίντσι). Το Ερμιτάζ ιδρύθηκε το 1754 από την Μεγάλη Αικατερίνη και διέθετε 200 έργα τέχνης. Σήμερα στο συγκεκριμένο μουσείο υπάρχουν εκθέματα όπως: Η επιστροφή του ασώτου, Ο χορός, Η Αφροδίτη της Ταυρίδας, η Αρμονία σε κόκκινο κ.α.


Μουσείο Ακρόπολης (Αθήνα, Ελλάδα)







Το κορυφαίο μουσείο της χώρας μας και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη είναι αυτό της Ακρόπολης. Το νέο κτήριο του μουσείου τελειοποιήθηκε  το 2009 και φιλοξενεί κυρίως τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Κάποια από τα πιο αξιόλογα εκθέματα του ελληνικού μουσείου είναι η Χιώτισσα, το ανάγλυφο της σκεπτόμενης Αθηνάς, το πορτρέτο του Μ.Αλεξάνδρου, η κόρη με το περιστέρι κ.α. Το πιο γνωστό όμως είναι οι Καρυάτιδες. Οι Καρυάτιδες είναι τα αγάλματα κορών, τα οποία έχουν τα χέρια τους ελεύθερα και το βάρος τους στηρίζεται στο κεφάλι τους. Στη διπλανή εικόνα μπορείτε να τις δείτε. Παρόλα αυτά άμα έχετε παρατηρήσει υπάρχει μια κενή θέση στη φωτογραφία. Αυτό συμβαίνει καθώς εκεί θα έπρεπε να υπάρχει μια έκτη Καρυάτιδα. Αυτή βρίσκεται στο μουσείο Βρετανικό μουσείο.




Η ευρωπαϊκή κατάταξη μουσείων 2016

  1. Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ και Χειμερινό Ανάκτορο, Αγία Πετρούπολη, Ρωσία
  2. Musée d'Orsay, Παρίσι, Γαλλία
  3. Μουσείο Πράντο, Μαδρίτη, Ισπανία
  4. Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  5. Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα
  6. Μουσείο Βάσα, Στοκχόλμη, Σουηδία
  7. Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
  8. Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι, Γαλλία
  9. Εθνικό Μουσείο, Άμστερνταμ, Ολλανδία
  10. Μουσείο Βαν Γκογκ, Άμστερνταμ, Ολλανδία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης