Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκεψη στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, η Β' τάξη με συνοδούς καθηγητές την κ. Α. Τσώνη και τον κ. Ν. Πέτσα επισκέφθηκε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1) στο λιμάνι Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς, δεν έχω φωτογραφίες από το εσωτερικό του μουσείου, γιατί απαγορευόταν.



                                                        Το Β2 του σχολείου μας






Από αυτό το μουσείο μπορούν να σου μείνουν πολλά. Δεν θα σας πω όλα όσα είδαμε, γιατί μετά δεν θα έχει μεγάλο νόημα να το επισκεφθείτε.

Ένα έργο είχε ως θέμα τους πρόσφυγες, κάτι επίκαιρο δηλαδή. Ο καλλιτέχνης έβαλε ένα βίντεο να παίζει συνεχόμενα με εικόνες προσφύγων που σου προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά κυρίως λύπη, διότι οι συνθήκες ζωής αυτών των ανθρώπων είναι απαίσιες. Κάτω από το βίντεο αυτό υπάρχουν κάποια "pixel" τα οποία δείχνουν άντρες και γυναίκες. Για φόντο αυτό το έργο, έχει ένα σπίτι (χωρίς χρώματα και σχέδια, μόνο το σχήμα του).

Ένα άλλο έργο είναι ως εξής: έχει πολλά ζωγραφισμένα χέρια και από πάνω 3 περιστέρια. Η δημιουργός αυτού του έργου είχε μία ιδέα. Θα βλέπει τηλεόραση και κάθε φορά που θα καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα θα ζωγραφίζει ένα χέρι. Έτσι λοιπόν φτιάχτηκε το έργο. Τα περιστέρια από πάνω δηλώνουν την ελπίδα. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που τα χέρια δεν ακουμπάνε τα περιστέρια.

Είδαμε επίσης ένα βίντεο που δείχνει τα αγάλματα του πολιτισμού μας "διαλυμένα". Άλλα δεν έχουν σημεία του σώματος τους, από κάποια δεν φαίνεται το πρόσωπο, τα χρώματα έχουν σχεδόν εξαφανισθεί κλπ.. Οι καιρικές συνθήκες είναι ο βασικότερος παράγοντας αυτής της καταστροφής. Πρέπει, λοιπόν, να προστατεύονται καλύτερα τα "σημάδια του πολιτισμού" μας.


Το τελευταίο που θα σας πω είναι ένα βίντεο που δείχνει στρατιώτες πάνω σε μία βάρκα που επιπλέει στο νερό. Μέσα στους στρατιώτες παρουσιάζεται και ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Όταν κάποιος δει αυτό το βίντεο μπορεί κατά κάποιον τρόπο να σοκαριστεί, διότι οι στρατιώτες είναι φοβισμένοι. Δεν θέλουν να πάνε στον πόλεμο. Σαν να μην τους νοιάζει η πατρίδα. Αντίθετα εμείς πιστεύουμε πως είναι γενναίοι, θαρραλέοι, φοβούνται λίγο και θα έκαναν τα πάντα για να υπερασπιστούν την πατρίδα. Ωστόσο κάποιος μπορεί να το θεωρήσει φυσιολογικό.


Το μουσείο αυτό έχει πολλά ωραία έργα και αξίζει 200% να το επισκεφθεί κανείς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης