Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

(Ακούγοντας Μουσική-άρα) Metallica




Αυτό το άρθρο θα είναι το πρώτο της σειράς "Ακούγοντας Μουσική-άρα", στην οποία θα μιλήσουμε για διάφορα συγκροτήματα και καλλιτέχνες Έλληνες και ξένους, αναλύοντας κάθε φορά το είδος , μερικές πληροφορίες και μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους!!






Με αφορμή το δίσκο που κυκλοφόρησε μόλις τη Παρασκευή  (;P), που αναμένεται να είναι από τους πιο καλούς των τελευταίων ετών, πιστεύω ότι θα ήταν καλό να κάνουμε ένα αφιέρωμα στους Metallica!!

Σκέφτηκα πως θα ήταν καλό να αρχίσω με ένα συγκρότημα γνωστό σε όλους γιατί αν και παίζει metal , έχει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ μελωδία!! Δεν είναι εύκολο να ακούσει κανείς το Unforgiven, το Nothing Else Matters ή το Master of Puppets και να μη του μείνει ο ρυθμός και οι στίχοι !!



Πριν αρχίσουμε με την ιστορία του συγκροτήματος πιστεύω πως θα ήταν καλό να μιλήσουμε και για τον καινούριο δίσκο!

HARDWIRED...TO SELF-DESTRUCT

Ο δίσκος χρειάστηκε 18 μήνες για να ετοιμαστεί,  αποτελεί τον 11ο δίσκο (στούντιο) των Metallica Περιλαμβάνει τα κομμάτια:

"Hardwired"  
"Atlas, Rise!"  
"Now That We're Dead" 
"Moth into Flame"  
"Dream No More" 
"Halo on Fire"  
"Confusion"  
"ManUNkind"
"Here Comes Revenge" 
"Am I Savage?"  
"Murder One"   
"Spit Out the Bone"

Παράξενο είναι πως ο τελευταίος δίσκος βγήκε 8 χρόνια πριν και όταν ο Ulrich ρωτήθηκε, απάντησε πως δεν ήξερε πως είχαν περάσει τόσα χρόνια!!!Πιστεύω ότι είναι αναπάντεχα καλά τραγούδια και θα φροντίσω στα σχόλια να βαλω λινκ για ολοκληρωμένη λίστα αναπαραγωγής με αυτά!



O Kirk Hammet
O Lars Ulrich, ο ιδρυτής!!





Βασικά,θέλω να ξέρετε πως δεν μπορώ να πω ούτε τον 1% τον πληροφοριών που υπάρχουν στο διαδίκτυο για αυτή τη θρυλική μπάντα αλλά πιστεύω πως μέσα από αυτό το άρθρο μπορεί να μάθετε μερικά πράγματα αν δεν ασχολείστε με τέτοιου είδους μουσική ή να ανακαλύψετε μερικές από τις λεπτομέρειες που συχνά ο κόσμος παραλείπει (Τα hyperlinks οδηγούν στα αντίστοιχα λήμματα στη βικιπαίδεια για περίπτωση που κάποιος θέλει να μάθει περισσότερα) ... Τα ''τωρινά''μέλη του συγκροτήματος είναι ο James Hetfield η φωνή και μια κιθάρα  , ο  Δανός ντράμερ Lars Ulrich (Τα 2 αρχικά μέλη του συγκροτήματος το 1981) , ο μπασίστας Robert Trujillo, το ''καινούριο'' μέλος (δείτε εδώ ένα βιντεακι )και ο κιθαρίστας Kirk Hammett, πρώην- μέλος των Exodus για τους οποίους ενδέχεται να μιλήσουμε σε επόμενο άρθρο!!
Ο μπασίστας Robert Trujillo

Ο Hetfield, η θρυλική φωνή

Ο τρόπος με τον οποίο ιδρύθηκε αυτό το συγκρότημα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρων καθώς ο Ulrich είχε βάλει αγγελία σε εφημερίδα για να βρει μέλη και ο Hetfield απάντησε και πήγε αλλά επειδή δεν τον ''ενθουσίασε'' η πρώτη πρόβα δεν ανταποκρίθηκε παρα μόνο αργότερα όταν άρχισαν με άλλα μέλη, τον Dave Mastein των Megadeath, ο οποίος εκδιώχθηκε εξαιτίας ναρκωτικών και προβλημάτων συμπεριφοράς και αντικαταστάθηκε από τον Hammett.! Όσο για τους μπασίστες για τους οποίους δεν μιλήσαμε μέχρι στιγμής, πρώτος νομίζουν οι περισσότεροι πως ήταν ο Cliff Barton που συμμετείχε στα 3 καταπληκτικά πρώτα άλμπουμ, το Kill 'em all, το Ride the Lightning και το Master of Puppets δίνοντας με το μπάσο του εκείνη την ιδιαίτερη χροιά παρόμοια με εκείνη που δίνει το τρέμπολο στη κιθάρα και που πέθανε όμως το 1986 στη περιοδεία στη Σουηδία και τη θέση του πήρε ο Jason Newsted! Αυτό είναι εν μέρη αλήθεια καθώς ήταν όντως ο πρώτος μπασίστας που ηχογράφησε με αυτό το συγκρότημα αλλά για τα πρακτικά πρώτος ήταν ο Ron McGovney, ο οποίος έφυγε το Δεκέμβριο του 1982 εξαιτίας των προβλημάτων που είχε με τα υπόλοιπα μέλη! Τώρα πίσω στον Jason Newsted... Εκείνος έμεινε από το 1986 εώς το 2001 όταν ζήτησε να κάνουν ένα χρόνο ''διάλειμμα'' και τα άλλα μέλη αρνήθηκαν.


Τελειώνοντας με την ιστορία πιστεύω πως θα ήταν καλό, σκεφτείτε το σαν άσκηση (προαιρετική), να ακούσετε τα παρακάτω τραγούδια και άλμπουμ τα οποία θα μπορούσε κάποιος να τα αποκαλέσει και αριστουργήματα.


Master of Puppets από τα πιο γνωστά άλμπουμ παγκοσμίως, περιλαμβάνει τα τραγούδια
(με τη σειρά):

. 1. "Battery"  
2. "Master of Puppets"  
3. "The Thing that Should not Be"    
4. "Welcome Home (Sanitarium)"  
5. "Disposable Heroes"  
6. "Leper Messiah"  
7. "Orion"  
8. "Damage, Inc."  



Το Unforgiven μία ακόμη πιο γνωστή επιτυχία, με φοβερή μελωδία...
και βαθύ νόημα!!


Δεν θα συνεχίσω να εγκωμιάζω όλες τις επιτυχίες γιατί θα μου πάρει πολλές μέρες!!
Πολύ καλό άλμπουμ, αξίζει να ακούσετε το Fade to Black και το For Whom The Bell Tolls
(Για ποιον χτυπά η καμπάνα 😛)



Πολύ νεανικό σε σχέση με τα άλλα άλμπουμ και ''πολεμοχαρές''...
δικαιολογείται από το γεγονός οτι είναι το πρώτο τους.
Το Seek and Destroy είναι το αγαπημένο μου από αυτό το δίσκο και πιστεύω πως θα σας αρέσει!



Υ.Γ Συγγνώμη για τα πολλά ονόματα στο ιστορικό κομμάτι...

Πείτε μου αν σας άρεσε , πιο τραγούδι τους σας αρέσει περισσότερο  και στείλτε email στο lampischatziioannou@gmail.com αν θέλετε να διευκρινίσω κάτι ή πιστεύετε πως έχω κάνει κάτι λάθος και περιμένετε για το επόμενο άρθρο της σειράς... όπου θα μιλήσουμε για τους Iron Maiden!!!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης