Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Εστία


Αποτέλεσμα εικόνας για πηνελοπη δελτα βιβλια


Κάνοντας μία επιδρομή στην βιβλιοθήκη μου , είδα τα αγαπημένα μου βιβλία της Πηνελόπης Δέλτα . Τα παλιά εκείνα βιβλία με τις ασπρόμαυρες εικόνες-σκίτσα τα οποία διάβαζαν και οι γονείς μας. Κοιτάζοντας , λοιπόν το εξώφυλλο διάβασα και το περίφημο ''Εκδόσεις Εστία'' το οποίο μου κίνησε την περιέργεια να ψάξω για τις ιστορικές αυτές εκδόσεις.

Αρχικά, ιδρύθηκε το 1885 από τον Γεώργιο Κασδόνη, ο οποίος καταγόταν από την Τήνο. Εργαζόμενος ως δάσκαλος και δημοσιογράφος στο Βουκουρέστι, οραματιζόταν τη δημιουργία ενός μεγάλου βιβλιοπωλείου που θα εξέδιδε "αξιόλογα, καλαίσθητα και σε προσιτές τιμές" βιβλία, τα οποία θα διαμόρφωναν και θα καλλιεργούσαν τις νεότερες γενιές του νεαρού ακόμη τότε ελληνικού κράτους. Εξέδωσε έργα σημαντικότατων προσωπικοτήτων της ελληνικής διανόησης, όπως ο Κωστής Παλαμάς, ο Ανδρέας Κάλβος, ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, ο Δημήτριος Βικέλας, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας και πολλοί άλλοι. Το πρώτο βιβλίο που εκδόθηκε ήταν η "Παιδική Ανθολογία" υπό Αριστοτέλους Κουρτίδου, ενώ μέχρι σήμερα έχει εκδώσει πάνω από 11.000 τίτλους.Ακόμα η Εστία τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.


Το βιβλιοπωλείο αυτό πέρασε από γενιά σε γενιά μέχρι την 1 Δεκεμβρίου του 1998, όταν ο εκδοτικός οίκος και το περιοδικό μεταφέρθηκαν σε ανακαινισμένα γραφεία, σε ιδιόκτητο χώρο στην οδό Ευριπίδου 84 στην Πλατεία Κουμουνδούρου. Την 1 Σεπτεμβρίου του 2012, οι περισσότεροι υπάλληλοι του Βιβλιοπωλείου, ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας, καθώς η Διοίκηση της επιχείρησης είχε να τους πληρώσει για πάνω από ένα χρόνο. Μόνο έξι βρίσκονταν στα πόστα τους. Στις 30 Μαρτίου του 2013, η Διοίκηση αποφάσισε την αναστολή της λειτουργίας του βιβλιοπωλείου μετά από 128 χρόνια λειτουργίας. Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2013, το βιβλιοπωλείο ξανάνοιξε στην οδό Διδότου, όχι ως γενικό βιβλιοπωλείο, αλλά ως σημείο πώλησης που θα διακινεί αποκλειστικά τις εκδόσεις της Εστίας.Τέλος.
Αποτέλεσμα εικόνας για εστία εκδόσεις

Αποτέλεσμα εικόνας για πηνελοπη δελτα βιβλια
Αποτέλεσμα εικόνας για πηνελοπη δελτα βιβλια
Αποτέλεσμα εικόνας για πηνελοπη δελτα βιβλια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης