Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Αυτό το ξέρατε; (Νο 8)


Αυτή είναι μια στήλη που είχε μείνει άδεια για αρκετό καιρό. Μετά από τέσσερις, λοιπόν, μήνες ανεβάζω στη σχολική μας εφημερίδα το όγδοο άρθρο της στήλης "Αυτό το ξέρατε;". Θε ξεκινήσω τη νέα σεζόν με ένα άρθρο που περιέχει, πέρα από πληροφορίες, και στοιχεία που αφορούν το περιβάλλον μας και το πώς εμείς το μεταχειριζόμαστε.
Κάτω από το μικροσκόπιο μπαίνει τώρα ένας από τους αρχαιότερους ζωικούς οργανισμούς, που συνυπάρχει με το ανθρώπινο είδος στην σημερινή εποχή. Ένα ζώο επικίνδυνο, μα όχι τόσο αιμοβόρο, όσο εμείς πιστεύουμε και όσο το προβάλλουν τα αγαπητά μας ΜΜΕ. Η σημερινή είδηση είναι η εξής:

"Οι καρχαρίες δεν έχουν νηκτική κύστη."
Αυτή η φράση μπορεί αρχικά να μην σας λέει τίποτα, μα στην πραγματικότητα σημαίνει πως τα ζώα αυτά πρέπει να κολυμπούν συνέχεια για να επιπλέουν. Αναλυτικότερα, τα περισσότερα ψάρια διαθέτουν κύστες γεμάτες με αέριο, για άνωση. Το χαρακτηριστικό αυτό απουσιάζει από τους καρχαρίες. Εξαίρεση αποτελεί ο λεγόμενος καρχαρίας-ταύρος, ο οποίος έχει την δυνατότητα να διατηρεί τον αέρα στο στομάχι του για να επιπλέει.

Ενυδρείο που περιέχει λίγα από αυτά τα εντυπωσιακά ζώα


Καρχαρίες σφύρνα
 
Επί τη ευκαιρία, έχετε ακουστά μια διαδικασία με το όνομα "αφαίρεση πτερυγίων". Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι κάνουν, κατ' εξοχήν, στους καρχαρίες για διάφορους λόγους, που δεν αξίζει καν να τους αναφέρουμε. Κατά την διαδικασία, ψαράδες πιάνουν έναν καρχαρία, του οποίου τα πτερύγια αφαιρούν, με σκοπό να αποτελέσουν δείπνο για τους αγαπημένους τους πελάτες, ενώ ρίχνουν το σώμα του άμοιρου ζώου πάλι μέσα στη θάλασσα. Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο κάποιοι αγνοούν, ενώ κάποιοι άλλοι απλά παραβλέπουν. Το σώμα του καρχαρία είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να μην μπορεί να κολυμπήσει χωρίς τα πτερύγιά του. Μετά από αυτό, όπως καταλαβαίνετε, το ζώο αργοπεθαίνει βάναυσα, ανήμπορο να αντιδράσει.
Πιθανόν τους περισσότερους να μην τους αγγίζουν αυτά που έγραψα, κυρίως επειδή έχουμε στο μυαλό μας τον καρχαρία ως ένα ανθρωποφάγο, φονικό ζώο. Ακόμη κι αν η άποψη αυτή ισχύει, πρέπει να δεχτούμε πως ό,τι κι αν είναι οι καρχαρίες, είναι πάνω απ' όλα κομμάτι του οικοσυστήματός μας, και υποχρεούμαστε να τους σεβόμαστε.


Όλα αυτά είναι στοιχεία που έμαθα προσφάτως, και ήθελα πολύ να τα μοιραστώ μαζί σας, με αφορμή την είδηση που επέλεξα να σας παρουσιάσω σήμερα. Ελπίζω στ' αλήθεια να σας άρεσε. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης