Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Τα Ολυμπιακά ιδεώδη στις μέρες μας, μια εκδήλωση στο σχολείο μας.

Η συγκλονιστική υπόθεση της Χάιντι Κρίγκερ που από τη χρήση
αναβολικών έγινε  άνδρας.
Θεωρώ ότι η εκδήλωση που έγινε για τον αθλητισμό ήταν πολύ καλή.
Δεν ξέρω τι αποκομίσατε, πως το αντιληφθήκατε, τι καταλάβατε.
Προσωπικά, ζώντας όλη αυτή τη διαδικασία (προετοιμασία, οργάνωση, δημιουργία βίντεο, η ίδια η κουβέντα με τους καλεσμένους) συνειδητοποίησα αρκετά πράγματα, οργάνωσα καλύτερα τις σκέψεις μου, κατέληξα σε πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα.
Ελπίζω να το κάνατε και σεις αν και το βρίσκω λίγο δύσκολο αφού είστε παιδιά και αρκετές έννοιες και καταστάσεις είναι λίγο δυσδιάκριτες ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν διάφορα στερεότυπα και μύθοι που έχουμε μάθει από μικροί και τα θεωρούμε δεδομένα. Κάθε στερεότυπο είναι δύσκολο να ανατραπεί, η ανατροπή του κοστίζει ψυχικά, συναισθηματικά, δημιουργεί επώδυνη ανισορροπία.
 Για παράδειγμα, δύσκολα μπορείς να αποδεχθείς ότι ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο  Έλληνα αθλητή είναι σάπιο, ψεύτικο, προϊόν παράνομης και ανήθικης δράσης. Η προπαγάνδα των ΜΜΕ έχει παίξει το ρόλο της, η εθνικής ταυτότητα και η εθνική περηφάνια επίσης. Στην πραγματικότητα, οι δύσμοιροι Έλληνες αθλητές δεν έκαναν τίποτε άλλο από αυτό που έκαναν και οι άλλοι μεγάλοι αθλητές. Δεν υπάρχει Ολυμπιακό μετάλλιο, σε οποιοδήποτε άθλημα χωρίς επιστημονική, φαρμακευτική, ιατρική υποστήριξη. Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα και η αλήθεια ποτέ δε βλάφτει, πρέπει να λέγεται όσο και αν σοκάρει ή ενοχλεί.
Η πραγματικότητα στον αγωνιστικό- επαγγελματικό αθλητισμό: υποκρισία, ψέμα και στρουθοκαμηλισμός.




Τώρα για την εκδήλωση…

Πρώτη μου σκέψη ήταν οι καλεσμένοι να μην είναι επώνυμοι, γνωστοί  αλλά άνθρωποι καθημερινοί, αυτοί που βιώνουν τη δια βίου άσκηση στο πετσί τους, είναι επιλογή τους, στάση ζωής. Είναι οι καθημερινοί αντι-ήρωες που ζουν μέσα στην αφάνεια αυτό που για τους γνωστούς αθλητές είναι μια εντυπωσιακή βιτρίνα. 
Για μένα αυτοί οι άνθρωποι είναι περισσότερο σημαντικοί και άξιοι συγχαρητηρίων γιατί κάνουν κάτι που δεν τους προσφέρει κέρδος, αναγνωρισιμότητα, δόξα.
Στην πορεία, μετά από συμβουλές άλλων, προσπάθησα να φέρω και επώνυμους αθλητές που θα έκαναν πιο εντυπωσιακή και ελκυστική στα μάτια των μαθητών την εκδήλωση. 
Προσπαθήσαμε να φέρουμε νεαρούς ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ αλλά οι αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας δεν το επέτρεψαν. 

Ο επαγγελματίας αθλητής του βόλεϊ, την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε να έρθει.
Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι οι προσκεκλημένοι εκπλήρωσαν αυτό που είχα στο μυαλό μου και πραγματικά, παρά τα τεράστια τεχνικά προβλήματα που είχαμε, χάρηκα την εκδήλωση και πιστεύω ότι κερδίσαμε, όλοι μας και σε γνώση και σε εμπειρία.

Και για να μας μείνει στο μυαλό και στη συνείδησή μας κάποια πράγματα, μοιράζομαι μαζί σας αυτά τα βίντεο που για να τα φτιάξω χρειάστηκε να ξοδέψω δεκάδες ώρες δουλειάς.

Δείτε τα με προσοχή και αν έχετε διάθεση να πείτε τη γνώμη σας, αν  έχετε διαφωνίες ή θέλετε να συμπληρώσετε κάτι, μπορείτε να εκφραστείτε μέσα από τα σχόλια της εφημερίδας μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης