Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Η αθλητική γιορτή στο σχολείο μας: δράσεις - ομάδες





Τη Δευτέρα, 11 Μαΐου και τις τρεις τελευταίες ώρες θα κάνουμε την καθιερωμένη αθλητική γιορτή με το κλείσιμο της χρονιάς. Σκοπός της διοργάνωσης είναι να παίξουμε, να χαρούμε, να διασκεδάσουμε, να κλείσουμε τη χρονιά γεμάτο χαμόγελο και αισιοδοξία.

Να πάρουν μέρος όσο γίνεται περισσότεροι χωρίς η νίκη να έχει οποιαδήποτε σημασία.Μεγάλη σημασία για την επιτυχία της εκδήλωσης έχει η δική σας παρουσία και συμπεριφορά.

Παρακαλώ, να είστε συνεργάσιμοι και διακριτικοί, όσο γίνεται, χωρίς φασαρία και εγωκεντρισμό.

Θα είμαστε πολλοί σε κλειστό χώρο και η υπεύθυνη παρουσία σας θα είναι καθοριστική στην ομαλή διεξαγωγή των παιχνιδιών.

Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην αυτενέργεια και αυτοδιάθεση των μαθητών μέσα στις ομάδες καθώς δόθηκαν ρόλοι ευθύνης (όπως θα δείτε παρακάτω) έτσι ώστε, εσείς, μόνοι σας να διοργανώσετε και να προστατέψετε την ομαλή διεξαγωγή των παιχνιδιών.

Φέτος σκέφθηκα να βάλουμε και περισσότερη διασκέδαση με παραδοσιακά - αθλητικά παιχνίδια.
Την πρώτη ώρα θα κάνουμε τα εξής παιχνίδια:
1. Διελκυστίνδα: θα παίξουν όλα τα παιδιά με τις ομάδες των τμημάτων τους.
Δηλαδή το Α1 vs Α2, Β1 vs Β2, Γ1 vs Γ2.
Οι ομάδες θα πρέπει να είναι ισάριθμες. Η νικήτρια ομάδα της Α θα αγωνισθεί ενάντια στη νικήτρια της Β και η νικήτρια ομάδα αυτού του αγώνα θα αγωνισθεί με τη νικήτρια της Γ' για να βγει η νικήτρια ομάδα του σχολείου σε αυτό το αγώνισμα.

2. Τσουβαλοδρομίες: γίνονται σειρές των 7-8 (όσοι θέλουν) και οι νικητές αγωνίζονται μεταξύ τους

3. Τα καροτσάκια: μια άσκηση που όλη τη χρονιά την κάναμε συχνά όταν θέλαμε να ενδυναμώσουμε τα χέρια μας. Οι διαγωνιζόμενοι σε ζευγάρια. Ο ένας, ο "οικοδόμος" κρατά τα πόδια του άλλου ("καροτσάκι") που περπατά με τα χέρια μέχρι ένα σημείο, γίνεται αλλαγή και επιστροφή στην αρχική θέση.

4. Η αλυσίδα. θα παίξουν οι μαθητές της Β΄τάξης.
Το παιχνίδι παίζεται στα όρια του γηπέδου μπάσκετ. Είναι ένα παιχνίδι συνεργασίας όπου πολλοί μαθητές θα πρέπει να συνεργασθούν και να σκέφτονται ως ένας. Για το λόγο αυτό οι δυο άκρες της αλυσίδας πρέπει να  είναι αυτοί που καθοδηγούν τους υπόλοιπους.
Το παιχνίδι ξεκινά με 5-6 μαθητές/τριες που είναι η αλυσίδα, όπου οι  που κρατιούνται μεταξύ τους από τις παλάμες και  κυνηγάνε τους υπόλοιπους που τρέχουν ελεύθερα στον χώρο. Η αλυσίδα δεν μπορεί να κυνηγήσει και να πιάσει κανέναν αν είναι "σπασμένη", δεν κρατιούνται δηλαδή όλοι μεταξύ τους. Όποιος πέφτει στην παγίδα της αλυσίδας γίνεται μέλος της με αποτέλεσμα η αλυσίδα όλο και περισσότερο να μεγαλώνει καθώς πιάνονται καινούργια παιδιά. Όσο η αλυσίδα μεγαλώνει, τόσο περισσότερο περισσότερο χώρο πιάνει αλλά τόσο περισσότερο δυσκίνητη γίνεται. Εδώ, καθοριστικό ρόλο θα παίξουν οι δυο άκρες της αλυσίδας που θα την  καθοδηγούν.
Νικητής είναι το παιδί που μένει τελευταίος.
Στην αλυσίδα θα είναι οι Σπορίδης Μάριος, Πιτσιάβας Αχιλλέας, Ντελή Δέσποινα, Αραμπατζής Αχιλλέας, Κράντας Κωνσταντίνος. Σπορίδης και Κράντας θα είναι οι δυο άκρες της αλυσίδας, ο ενιαίος εγκέφαλος της αλυσίδας.

Τη δεύτερη και τρίτη ώρα θα παίξουμε αθλοπαιδιές 

1. Handball, A1 εναντίον Α2. 

Διάρκεια 21 λεπτών, μικτός χρόνος με ένα λεπτό ενδιάμεσο διάλειμμα για αλλαγή τερμάτων
Σε κάθε ομάδα παίζουν  10 αθλητές/τριες, 5 αγόρια - 5 κορίτσια. Αλλαγές γίνονται κάθε 5 λεπτά, αγόρι αλλάζει μόνο αγόρι, κορίτσι αλλάζει μόνο κορίτσι. Αρχηγοί των δυο ομάδων θα είναι ο Κουτσικάκης Δημήτρης για τι Α1 και Χατζηιωάννου Λαμπρινός για το Α2.
Οι αρχηγοί θα είναι υπεύθυνοι για τις αλλαγές και την οργάνωση του παιχνιδιού των ομάδων τους.


2. Ποδόσφαιρο αγοριών και κοριτσιών. 

α) ποδόσφαιρο κοριτσιών στον εσωτερικό χώρο,  παίζουν κορίτσια (9+1 εναντίον 9+1), παιχνίδι διάρκειας 21 λεπτών, μικτός χρόνος με ένα λεπτό ενδιάμεσο διάλειμμα για αλλαγή τερμάτων. Αλλαγές γίνονται συνεχώς με φροντίδα των αρχηγών
Πράσινες (Β1) με αρχηγό την Βασιλικού Κλειώ ενάντια στις πορτοκαλί (Β2) με αρχηγό την Παλαιοπούλου Ειρήνη

β) ποδόσφαιρο  αγοριών στον εξωτερικό χώρο.Παίζουν μαθητές του Γ1+Β1 εναντίον του Γ2+Β2. 11 εναντίον 11 με διάρκεια όσο κανονίσουν οι αρχηγοί.
Αρχηγοί ομάδων είναι για τους μεν πρώτους ο Καλτέκης Κωνσταντίνος από τους δεύτερους ο Παγουλάτος Διαμαντής.
Οι αρχηγοί φροντίζουν για την οργάνωση του παιχνιδιού, τη στρατηγική της ομάδας, τις αλλαγές, για διαιτησία.
Σε κάθε ομάδα θα υπάρχουν κάθε φορά 6 παίκτες από τη Γ' τάξη και 5 παίκτες από τη Β' τάξη. Αυτή η σχέση θα υπάρχει συνεχώς αφού μαθητής της Γ' θα αλλάζει μονάχα μαθητή της Γ', το ίδιο και για τους μαθητές της Β'. Οι αρχηγοί να κανονίσουν για τα χρώματα της ομάδας ώστε η μια ομάδα να φορά "μαύρα", η άλλη "άσπρα" ώστε να ξεχωρίζουν οι ποδοσφαιριστές και οι ομάδες μεταξύ τους.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: μαθητές που θα συμμετέχουν  στο παιχνίδι βόλεϊ δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν μέρος και στο ποδόσφαιρο

3. Basketball κοριτσιών 

8 εναντίον 8, με απεριόριστες αλλαγές και διάρκεια 21 λεπτά Τα τμήματα 1( Α1+Β1+Γ1) ενάντια στα 2 (Α2+Β2+Γ2)
Αρχηγός της ομάδας 1 (πράσινες) η Κορώνα Άννα - Μαρία και της ομάδας 2 (πορτοκαλί)  η Παραδεισοπούλου Βερονίκη. 
Προτεραιότητα για συμμετοχή έχουν οι μεγαλύτερες και οι πλέον ικανές, σύμφωνα με την κρίση των αρχηγών.
Κορίτσια που συμμετέχουν και σε άλλα παιχνίδια καλό είναι να μην έχουν χρόνο συμμετοχής.
Οι δυο αρχηγοί είναι υπεύθυνες για τη συγκρότηση των ομάδων τους και για τις αλλαγές


4. Volleyball αγόρια VS κορίτσια

Παίζει η ομάδα βόλεϊ κοριτσιών του σχολείου μας ενάντια σε μια ομάδα αγοριών. Το παιχνίδι θα παιχτεί σε δυο σετ των 25 πόντων και με διαφορά 2 πόντων, σε περίπτωση ισοπαλίας παίζεται ένα τρίτο  μέχρι τα 15 και με διαφορά 2 πόντων.

Η ομάδα των κοριτσιών είναι: Πούρλη Μαρία (αρχηγός) Κιμισκίδου Θεοδώρα, Παπαδοπούλου  Αντωνία, Γεργακούδη Μαρία, Πάσογλου Κατερίνα, Πέτροβιτς Δήμητρα, Παπίτσα Πολυτίμη, Χονδρογιάννη Ελευθερία, Κολύμπαλη Δανάη, Σεσέρι Κωνσταντίνα, Παπαδάκη Μαργαρίτα, Φλώρου Παρασκευή.

Η ομάδα των αγοριών είναι: Κιμισκίδης Αναγνώστης (αρχηγός) Σπυρίδης Θεόδωρος, Πέτροβιτς Νικόλας, Κομνιανίδης Μιχάλης, Μυλωνάς Αλέξανδρος, Γκούτζιος Χρήστος, Καραβέλας Γιάννης, Κατσόλας Βασίλης, Κουτσουκίδης Άγγελος, Λιοτόπουλος Κοσμάς, Εμμανουηλίδης Κωνσταντίνος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης