Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ηθικά διλήμματα, μια διαθεματική μελέτη στο σχολείο μας

Με τον αγαπητό συνάδελφο, κύριο Πέτσα, στην ώρα των Αρχαίων Ελληνικών κάναμε ένα πολύ όμορφο μάθημα, προσεγγίσαμε διαθεματικά το πολυσυζητημένο θέμα των διλημμάτων, τόσο από την οπτική της γλώσσας, των Αρχαίων Ελληνικών όσο και απο την πλευρά του αθλητισμού.  Η συνδιδασκαλία έγινε στο αγαπημένο Β2, ενώ είχε προηγηθεί μια ώρα γλωσσικής προετοιμασίας του μαθήματος από τον κύριο Πέτσα.
Η συνδιδασκαλία φάνηκε ιδιαίτερα αποτελεσματική και πρωτότυπη, κέντρισε το ενδιαφέρον των μαθητών όχι μόνο λόγω της ελκυστικότητας του θέματος αλλά και εξαιτίας του οπτικού υλικού που παρατίθεται παρακάτω.

Το μάθημα όπως έγινε μπορείτε να το δείτε στις παρακάτω διαφάνειες


Παράλληλα, προβλήθηκαν τα δυο παρακάτω βίντεο που είχαμε φτιάξει με στιγμιότυπα όπου αθλητές, κυρίως ποδοσφαιριστές, την κρίσιμη στιγμή επέλεξαν να φερθούν τίμια ή να ξεγελάσουν τους άλλους για να έχουν κάποιο μικρό ή μεγάλο όφελος. Οι μαθητές έδειξαν να απολαμβάνουν αυτά τα στιγμιότυπα ενώ συνεχώς τους θυμίζαμε ότι θα έπρεπε να μπουν στη θέση του κάθε ήρωα με το ερώτημα "εσύ τι θα έκανες;" 



Στη συνέχεια δώσαμε στους μαθητές ένα φυλλάδιο με 3 σενάρια στα οποία οι μαθητές έπρεπε να μας απαντήσουν, ΑΝΩΝΥΜΑ,  τι θα έκαναν αυτοί στη θέση του υποτιθέμενου ήρωα.
Σκοπός αυτού του εγχειρήματος ήταν να βιώσουν, όσο γίνεται, την ψυχική ένταση που προκαλεί ένα δίλημμα και να εκφράσουν τις ηθικές αντοχές τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι σε μια κατάσταση που αν επωφεληθούν οι ίδιοι  οι άλλοι θα ζημιωθούν. Και το κυρίαρχο ερώτημα είναι: "πόσο δίκαιο και τίμιο είναι αυτό;"
Φυσικά το μόνιμο ερώτημα σε αυτό το καθήκον των μαθητών ήταν "τι θα έκανες εσύ αν ήσουν στη θέση του ήρωα;" ενώ τονίσθηκε  ότι θα έπρεπε να αιτιολογήσουν αυτή τους την απάντηση.

Στις παρακάτω διαφάνειες μπορείτε να δείτε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, τα σενάρια με τα διλήμματα που δόθηκαν στους μαθητές, τα αποτελέσματα από την ανάλυση των δεδομένων από τις απαντήσεις των μαθητών.
Νομίζω ότι αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για τη μελέτη αυτών των αποτελεσμάτων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης