Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ανταπόκριση απο την Γερμανία, ημέρα 1η

21 μαθητές του σχολείου μας και 3 καθηγητές βρίσκονται από χθες Τετάρτη 19/3/2014 στο σχολείο August Ludwig Schloezer Schule στο Kirchberg Γερμανίας.
Το σχολείο φέρει το όνομα ενός ιδιαίτερου παιδαγωγού που γεννήθηκε και έδρασε στην περιοχή, ενός προικισμένου ανθρώπου που ήταν οραματιστής βλέποντας δεκάδες χρόνια μπροστά.
Ποιος μπορεί να βρει κάτι παραπάνω για το έργο του;
Φθάσαμε στο Kirchberg λίγο πριν τα μεσάνυχτα.
Η εικόνα που χαράχτηκε στο δικό μου μυαλό, ήταν η εξής: Εκεί που δεν τα περιμέναμε, εκεί που πιστεύαμε ότι όλοι κοιμούνταν, ξεχύθηκαν δεκάδες παιδιά, Γερμανοί μαθητές, από ένα τούνελ του σχολείου στο δρόμο για να μας προϋπαντήσουν.
Θερμοί εναγκαλιασμοί και λίγο μετά το καλυνύχτισμα, "Gute Nacht". Σήμερα το πρωί, με το που μπήκαμε στο σχολείο, μας περίμενε μια ιδιαίτερα όμορφη έκπληξη.
Η Ελληνική σημαία να εμφανίζεται σε μια οθόνη στην είσοδο και κάτω απ' αυτήν η έκφραση "Herzlich willkommen, καλωσόρισμα".

Οι μαθητές μας, μετά από έναν σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του κυρίου Szutta, του Διευθυντή του σχολείου, χωρίστηκαν σε ομάδες και ξεκίνησαν την επεξεργασία των παρακάτω θεμάτων: "Μελλοντικά σχέδια και όνειρα", "Ελεύθερος χρόνος, χόμπυ και μουσική", "Διακοπές, γιορτές και αργίες", "Φαγητά και ποτά".
Γερμανοί και Έλληνες μαθητές επεξεργάζονται τα θέματά τους και στο τέλος θα τα παρουσιάσουν τη Δευτέρα στην ολομέλεια.

Οι καθηγητές ξεναγήθηκαν στο μισό σχολείο και γνώρισαν την αίθουσα τεχνολογίας και τις αίθουσες επιστημών. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η αίθουσα τεχνολογίας, άρτια εξοπλισμένη με εργαλεία πάσης φύσεως. Οι μαθητές ασχολούνται με την κατασκευή των σκηνικών για το μιούζικαλ που θα ανεβάσει φέτος το σχολείο: "Τα παιδιά της χορωδίας". 70 μαθητές και 30 καθηγητές και γονείς περίπου προετοιμάζουν ολόκληρο το χρόνο μια καταπληκτική παράσταση. Άλλοι μαθητές κατασκευάζουν τα σκηνικά, άλλοι ασχολούνται με τη μουσική επένδυση, άλλοι είναι οι ηθοποιοί και άλλοι ράβουν τα κουστούμια. Μια ανεπανάληπτη αξιοζήλευτη συνεργασία. Στη συνέχεια περπατήσαμε μέχρι το Δημαρχείο όπου ο Δήμαρχος κύριος Όρ (αυτί) μας καλοσώρισε ιδιαίτερα εγκάρδια τονίζοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η ανταλλαγή για τον τόπο τους και πόσο πολύ βοηθά μαθητές και γονείς να επεκτείνουν τους ορίζοντές τους και να γνωρίσουν έναν τόσο σημαντικό πολιτισμό σαν τον δικό μας. Πρόσφερε αναμνηστικά δώρα για το σχολείο μας και δρόσισε του μαθητές προσφέροντας νερό και χυμούς. Το σημερινό απόγευμα οι μαθητές μας θα το περάσουν με τις οικογένειες που τους φιλοξενούν. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι κάποιοι γονείς πήραν άδεια από την εργασία τους, ώστε να βρίσκονται κοντά στους μαθητές και να τους δείξουν όσα περισσότερα μπορούν από τον τόπο τους, ενώ ζήτησαν από την υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος, την κυρία Λίζα Ούνγκερ, η επόμενη επίσκεψη των Ελλήνων να διαρκέσει τρεις τουλάχιστον μέρες περισσότερο, ώστε να έχουν τους μαθητές μας ακόμη πιο πολύ κοντά τους. Εύχομαι η επίσκεψη αυτή να φέρει τους μαθητές ακόμα πιο κοντά. Σ' ότι αφορά τον καιρό, η σημερινή πρώτη μέρα της άνοιξης είναι ηλιόλουστη, μ' έναν ουρανό καταγάλανο και τα μπουμπούκια να σκάνε μύτη πάνω σε δένδρα και λουλούδια. Και να μην ξεχαστεί: Ο τοπικός τύπος έδειξε το δέον ενδιαφέρον για την επίσκεψή μας. Θα δούμε αύριο, τί θα γράφει για μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Εφημερίδα των μαθητών του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου θεσσαλονίκης